PRP-behandling

av legitimerad naprapat Fredrik Jensen (uppdaterad 2021-11-03) Diverse vetenskapliga studier: tryck här för att läsa

Hjälp för artros? Läs här under.

Vad är PRP?

PRP står för Platelet Rich Plasma och utvinns från ditt eget blod. Det innebär att det ej är ett läkemedel. Det är din kropps egna tillväxtfaktorer som används, inget konstgjort medel. Det gör att det ej heller blir några allergiska reaktioner, vilket kan ske med läkemedel.


PRP kallas även Autologous Blood eller Autologous Conditioned Plasma (ACP).


PRP aktiverar kroppens egna naturliga läkande egenskaper, för att reparera skadad vävnad som muskler, senor och ligament. I laboratorier har det visats att också broskvävnad kan återbildas. Dock har det av naturliga skäl varit svårt att påvisa på levande personer. I en laboratoriemiljö kan försöksdjur användas där dessa sedan avlivas och ledbrosket kan studeras. Då har forskarna sett att även ledbrosk kan återskapas. När det gäller människor är det inget som kan undersökas på detta sätt. Vi kan inte ta ihjäl människor för att titta i leden och vi kan inte heller göra artroskopi, för det kommer i sin tur att accelerera artrosen. Däremot användes MRT för att försöka se en ökning av ledbrosket men det är en teknik som ej är tillräckligt känslig, för att upptäcka små förändringar.

 

Video om PRP

https://youtu.be/lKZM21x_ZbM


PRP har visat sig kunna påskynda läkning, vilket har gjort att det är ett populärt sätt för elitidrottare att använda sig av PRP, för att snabbare komma tillbaka efter en skada eller operation. Det finns studier som har visat att läkningen vid t.ex. lårkaka har påskyndats med 35-60%.

Rafael Nadal rapporteras att han regelbundet använder PRP för att påskynda läkning av sina skador. "Rafael Nadal Overcomes Knee Injury With PRP Therapy To Win The US Open 2017".

Här kommer en annan länk till en artikel från 13 september 2019 där journalisten också pratar om att Rafael Nadal använder PRP för sina knäskador men att de inte velat avslöja det för andra.  "Novak Djokovic & Andy Murray have set the example about what (not) to say when you are injured"

Inom tandläkarvård har PRP används för att påskynda läkning av käkbenet när en tand har dragits ut och ett implantat skall sättas in. Detta kan ej göras förrän käkbenet har läkt. Här har det visat sig att det kan handla om flera veckor snabbare läkning när PRP har använts.

 

Copy of PRP tillverkning


Blodplättar (trombocyter) innehåller olika tillväxtfaktorer som används för att reparera och läka vävnad. Det är dessa som utvinns från ditt blod och injiceras därefter med en koncentration runt 3-5 ggr det normala (PRP med högst koncentration, 5-10 ggr koncentration), in i den drabbade kroppsdelen.


Efter att blod har tagits från en ven i kroppen, vanligen i armvecket, så separeras de röda och vita blodkropparna från blodplättarna och blodplasman. Därefter utvinns blodplättarna och samlas upp för att kunna injiceras i den drabbade kroppsdelen.


Under ultraljudsguidad ledning injiceras PRP på korrekt ställe. Ultraljudet gör att vi kan se nålen vilket gör att rätt ställe med mycket hög träffsäkerhet behandlas.

 

Vad är då lämpligt att behandla med PRP?


Även om forskningen är relativt begränsad är följande lämpligt, men inte begränsat till:

 

 

Har du en diagnostiserad artros och vill ha hjälp?

Boka en tid för en första konsultation för att utreda om det är lämpligt att du får denna behandling. Du bokar ett "BESÖK INFÖR PRP BEHANDLING" i Online bokningen

 

Boka gör du med länken här under  eller uppe i menyn där det står Boka online.

 

Jag diagnostiserar ej artros utan detta skall du ha varit hos en läkare och fått göra. Diagnosen ställs vanligen via röntgen där det kan graderas hur allvarligt din artros är.

 

Mild till måttlig artros har visat på goda resultat men det har varit mer begränsat vid allvarligare artros.

 

PRP behandling kan göra att du slipper att opereras eller kan skjuta upp din operation.

 

Högst sannolikhet för att få ett bra resultat är 3 eller flera behandlingar med 2-3 veckors mellanrum. Vid PRP-prolotherapy rekommenderas 3-6 veckor mellan behandlingarna.

 

Pris:

PRP

Hög koncentration

 • 4000 kr/injektion (två injektioner/lokalisationer under samma behandling kostar totalt 6000 kr.)

Högst koncentration

 • System med högsta koncentration av PRP kostar 4500 kr injektion (lämplig om du endast vill ha en injektion). (Två injektioner/lokalisationer under samma behandling kostar totalt 7000 kr.)

PRP - led/muskel och PRP - proloterapi (prolotherapy) kombinerat

Hög koncentration

 • Alla leder (utom höftled och knäled) 6.000 kr/led
 • Höftled och knäled 8.000 kr/led
 • SI-led båda sidor 10.000 kr
 • SI-led en sida 6.000 kr
 • Ländrygg 12.000 kr
 • Ländrygg & SI-leder 16.000 kr
 • Nacke 12.000 kr

Högst koncentration

 • Alla leder (utom höftled och knäled) 7.000 kr/led
 • Höftled och knäled 10.000 kr/led
 • SI-led båda sidor 12.000 kr
 • SI-led en sida 8.000 kr
 • Ländrygg 14.000 kr
 • Ländrygg & SI-leder 18.000 kr
 • Nacke 14.000 kr

 Diverse vetenskapliga studier: tryck här för att läsa.

 

Här kan du på engelska få information om PROLOTHERAPY:

Caring Medical: Caring Medical om Prolotherapy

På Youtube med många videos:

https://www.youtube.com/watch?v=0WtzNqkgeIE 

 

Fredrik Jensen

Legitimerad naprapat i Lund

Boka tid genom att trycka här! 

 

Bilder från kursen på St Georges Hospital i London.

 

Här är jag och de andra kursdeltagarna nere i det anatomiska labbet och tränar på att sätta PRP på anatomiskt material.

Får inte lov att fotografera när vi tränar pga sekretess för de som har donerat sina kroppar för denna utbildning.

Bild där naprapat Fredrik Jensen är i London på utbildning för att lära sig injicera PRP för att hjälpa personer med artros

 

Från undervisningen naprapat Fredrik Jensen är i London på utbildning för att lära sig injicera PRP för att hjälpa personer med artros

 

Från den teoretiska undervisningen med bild på studier för artros i knäleden och hur studier visat att det hjälper.

Från undervisningen som visar vetenskapliga studier naprapat Fredrik Jensen är i London på utbildning för att lära sig injicera PRP för att hjälpa personer med artros

Här är jag på den senaste injektionskursen jag gått i London 4-5 augusti 2021 på SMUG

Sport Medicin Ultrasound Group en fantastiskt bra utbildning