De lösningar som erbjuds idag är antingen en injektion med kortison, där målet är att kunna erbjuda en lindring upp till sex veckor. Kortison är en nedbrytande produkt som ej läker din vävnad utan maskerar eller lindrar problemet för tillfället. Det är relativt billigt med en kortisoninjektion och det finns många vetenskapliga studier för kortison. Det betyder dock inte att dessa studier visar att det är en bra behandling. Fler och fler studier visar på de sekundära negativa effekterna som patienterna får av kortisoninjektioner. Vården idag är också inriktad på att ha så få kontakter med patienten som möjligt. En operation där din led byts ut är enkelt och kräver inte så mycket uppföljning i framtiden. I alla fall inte om operationen går bra. Dock behöver de flesta åter byta leden igen i framtiden.

Vad skulle du göra om det fanns en lösning där din kropps egna celler kan hjälpa dig med din smärta och stelhet?

  • Skulle det inte vara skönt att kunna ta den där promenaden igen utan att det hela tiden gör ont i dina leder?
  • Du kan åter leka med dina barnbarn utan att vara rädd för att det skall göra ont.
  • Du kan komma igång igen med din träning eller fritidsaktivitet som gör att du känner att livet är fantastiskt

Visste du att det finns celler i ditt eget blod som kan läka dig?

I ditt blod finns blodplättar vilka vid skador aktiveras för att läka din kropp. I dessa blodplättar finns det tillväxtfaktorer som skickar signaler till hjärnan så att skadade celler kan bytas ut mot friska celler. Det är dessa celler som jag utvinner ur ditt blod och sedan injicerar för att hjälpa din kropp att läka. Låter det intressant? Läs vidare.

Blod 750

Hur och varför har PRP utvecklats?

På 1970 talet började PRP användas inom området hematologi (sjukdomar som är relaterade till blodet). PRP frigör tillväxtfaktorer vilka även är kända som bioaktiva protein. Dessa proteiner hjälper till att stimulera kroppens naturliga förmåga att läka. Hematologerna behandlade trombocytopeni (lägre antal blodplättar än det normala) med en produkt som var blodplasma med en blodplättskoncentration som var högre än det normala blodet.

Under den senare delen av 1980-talet så började PRP användas vid öppen hjärtkirurgi. Under den senare delen av 1990 började kirurger även att använda PRP för att läka hudskador.

Därefter började PRP användas inom muskuloskeletal medicin. Det första dokumenterade fallet publicerades i tidningen Sports Medicine 1999 när Dr Allan Mishra använde PRP för att behandla San Franciscos 49ers quarterback Steve Bonos skadade hälsena.

År 2006 användes PRP för att behandla tennisarmbåge och publicerades i American Journal of Sports Medicine. Studien visade på en omedelbar smärtlindring i 61% av fallen. En förbättring på 81% efter 6 månader och att 93% var förbättrade vid 2 års uppföljningen. Det var nu som PRP i större omfattning började användas av idrottare. Idrottare som Kobe Bryant och Tiger Woods använde sig av PRP vid skador. Jag har också läst att Nadal och Federer har använt PRP vid sina skador.

Därefter började ortopedkirurger med att behandla frakturer som ej ville läka, artros, seninflammationer och skador, muskelbristning, skador på ledbrosk och mycket annat. Idag används PRP inom områden som gynekologi, urologi, plastikkirurgi, dermatologi (hud) och oftalmologi (ögon) mm.

Hur började jag med PRP?

För ungefär 10 år sedan, runt 2012, hade jag en patient som sökte för ryggvärk. När jag frågade honom och han var frisk i övrigt. Han svarade "ja, men jag hade för 3 år sedan fruktansvärt ont i knäleden vilket visade sig vara artros". En av hans bästa vänner var ortoped och hade fixat en röntgen snabbt åt honom. Han hade fått sluta att springa och att spela golf då han inte kunde promenera utan att det gjorde för ont. Men som han då sa, han hade varit i USA och hade där "fått en injektion med något som framställdes av hans eget blod". Han kunde inte redogöra för vad det var. Det han visste var att han inte längre hade ont i knät och kunde både springa och spela golf.

Detta gjorde mig intresserad. Vad var det för något han pratade om? Det hade jag inte hört talas om. Däremot hade jag många patienter som hade artros och som gärna vill bli hjälpta. Men mot själva artrosen kunde jag inte göra så mycket. Jag kunde däremot hjälpa musklerna runt leden att må bättre, vilket ofta minskade deras smärta Jag startade med att söka efter vetenskapliga artiklar och helt plötsligt dök en ny värld upp. Det fanns mycket mer forskning än vad jag trodde det fanns. Studierna är dock fortsatt små i omfattning vilket gör att det statistiska underlaget blir svagare än vad det borde. 

Varför fanns det många studier men inga större studier? Problemet med en produkt som kommer från ditt eget blod är att det inte går att få patent på, Och utan patent finns det inte stora pengar att tjäna. Därför är det ingen som lägger de stora pengar som behövs för att göra stora studier. Hade det varit en framstäld molekyl, som vid kortison, då finns det pengar att tjäna och många större studier. Att dessa sedan inte ger så bra resultat och riskerar att bryta ner din vävnad är inte intressant.

Med PRP riskerar du inte att bryta ner leden, som vid kortison, utan det är iställer regenererande dvs celler som läker och kan bygga upp din kropp. Jag skall dock säga att kortison för rätt åkomma kan vara helt fantastiskt och rätt. Tyvärr används kortison för mycket och för fel saker, men det är i alla fall billigt.

Jag stötte på PRP i fler och fler sammanhang och hörde och läste i intervjuer att elitidrottare använde PRP för att snabbare läka sina skador och för att också kunna komma tillbaka och tävla igen. 

Efter några år hittade jag utbildningar i London för PRP och också för att injicera med ultraljud. Jag startade med att gå en ultraljudsutbildning i Sverige och åkte sedan över till London och skaffade den utbildning som jag behövde. Jag har sedan gått ytterligare utbildningar i London för ultraljudsguidade injektioner. I Sverige jag gått klart alla steg som finns för Muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik.

I Sverige har jag också gått injektionsutbildning för anatomiskt guidade injektioner. Det är injektioner som sker utan ultraljud där anatomiska strukturer används för att hitta leden och kunna injicera i denna.

Idag har artrospatienter blivit en grupp som växer mer och mer på min klinik. Det har gjort att jag har fått dra ner på min vanliga naprapatbehandling för att kunna koncentrera mig på att hjälpa artrospatienter. Det är en mycket givande grupp att jobba med då de flesta faktiskt blir hjälpta. Jag har fått höra otroligt givande berättelser där patienter berättar vad de nu kan göra igen och att de ångrar att de inte provat PRP tidigare.

Jag har nu gjort hundratals injektioner i kroppens leder. Det vanligaste är knäleden, höftleden och axelleden. Därefter är det fotled och tummens leder som är vanligt. Därtill har jag injicerat PRP för tennisarmbåge, hälsenebesvär, hälsporre samt skador i axelledens senor, bara för att nämna några lokalisationer.

Blodprov.jpg

Hur framställs PRP?

PPR görs av ditt eget blod och startar med att en mängd blod tas från ditt armveck. Därefter centrifugeras ditt blod där de olika delarna av blodet fördelas, beroende på tid och hastighet. Efter centrifugeringen utvinns det en koncentrerad produkt som därefter med en ultraljudsguidad injektion injiceras i den drabbade leden.

Idag kan vi på ett relativt enkelt, billigt och snabbt sätt framställa PRP. Idag har vi den tekniska kapaciteten att tillverka en betydligt större koncentrerad produkt. Ultraljudsguidad injektion säkerställer att leden verkligen träffas. Utan ultraljudsguidning är träffsäkerheten mellan 27–80%, beroende på vilken led som är drabbad. Med ultraljud är det mer eller mindre 100% sannolikhet att det blir en korrekt injektion.

Blodprov från armvecket för att framställa PRP för behandling av artros

 

Hur går behandlingen till?

När jag har framställt PRP från ditt blod så injiceras det in i den drabbade leden.

Det rekommenderade är 3 injektioner med 3 veckors mellanrum.

Oftast är injektioner mer eller mindre smärtfri. Är din led irriterad så gör det ofta ont när jag sticker igenom ledkapseln. Det är också vanligt att det spänner allt från några minuter till några timmar efteråt. Sedan kan du vara lite öm i leden i någon till några dagar. Det är individuellt. De flesta har inte ont mer än någon dag.

Därefter upplever många en förbättring. Denna kan vara allt från några dagar till några veckor. Sedan upplevs en ökning av sitt problem. Detta är helt normalt. Men du skall veta att PRP verkar över tiden och det verkliga resultatet kommer mer och mer. I studier ser vi att kortisoninjektioner ger en bättre effekt de första veckorna men sedan kommer en försämring. För PRP kommer förbättringen mer och mer och över tiden är den överlägsen kortison, utan att ha riskerat att bryta ner leden.

Ultraljud injektion PRP artros

Patientberättelser

Fall 1:

En kvinna i 56 års åldern med artros i båda knäleder, vilket är verifierat med röntgen. Har gått varannan till var tredje månad och fått kortisoninjektioner i knäleden vilket har gett kortvarig lindring. De två senaste injektionerna hade ej haft någon effekt. Höger knäled var den led som gjorde mest ont och PRP behandling av denna led inleddes. Efter 3 behandlingar var patienten förbättrad till 90-95%. Problemet var att nu gjorde det ej ont i höger knä så vänster knä gjorde sig påmind. Även där gjordes tre PRP injektioner med ett lyckat resultat. Jag träffade patienten för några veckor sedan för andra problem. Det var tre år sedan första behandlingen. Enligt henne är hon nu ”frisk”. Ibland, om hon varit ute och gått i 1,5 timmar i skogen, kan det göra lite lätt ont. Men det försvinner snabbt. Den svullnad som patienten hade runt knäleden är mer eller mindre helt borta.

Fall 2:

Man 62 år. Artros i båda knäleder och ortopeden vill byta båda knäleder sedan 5 år tillbaka. Detta ville inte patienten utan valde att avvakta. Ville inte ha kortisoninjektioner då det bryter ner ledbrosket ytterligare. Har de senaste 5 åren ej sovit en hel natt pga smärta i knäleden. Har fått dra ner markant på sin fysiska aktivitet. Ville ha PRP och hyaluronsyra i båda knä. Fick en omedelbar lindring redan efter första behandlingen. Var helt smärtfri i 2 veckor sedan en viss smärta tillbaka men betydligt bättre än från början. Fått 2 behandlingar till med både PRP och hyaluronsyra. Den andra behandlingen efter 3 veckor och därefter efter 4 veckor. Nu har det gått 2 månader och patienten är fortfarande helt smärtfri och kan sova och röra sig som normalt. Kommer följas upp efter 6 månader.

Fall 3:

Kvinna 58 år med artros i vänster knäled och en meniskskada. Har inte kunnat spela tennis och springa pga det gjort ont i knäleden. Läkaren har velat sätta kortison med patienten vill inte ha kortison. Är i övrigt aktiv och tränar för att hålla sig i form och gör rehabövningar för knäleden. Efter 3 behandlingar med 3 veckors mellanrum är patienten nästan helt smärtfri och kan springa och spela tennis. Ibland kan det göra ont om hon spelat lite extra hårt men det försvinner efter en dag.

Fall 4:

Kvinna i 60 års ålder. Mild artros i höger höftled men som ger stora problem med rörelse. Har smärta när hon skall ta på strumpor och när höftleden trycks ihop. Kan inte springa för att det gör ont i höftleden. Provat träna under ett år med sjukgymnast och Joint Academy. Det har gett en viss lindring. Efter 1 injektion var patienten smärtfri i 1 år. Nu tillbaka för en ny injektion då problemet har ökat, men är bättre än vad hon var från början.

Fall 5:

Aktiv man 54 år. Kraftig artros i höger axel. Kan bara lyfta armen till strax över axelhöjd, i alla riktningar, sedan är det stelt och gör mycket ont. Tränar styrketräning och löpning 4-5 dagar i veckan. Får problem med nacken och huvudvärk på höger sida. Patienten får ta i extra mycket med höger sida av nacken för att kompensera för den stela och smärtsamma axelleden. Efter 3 injektioner med 3 veckors mellanrum har patientens rörelse ökat till 75 grader och fortsätter att förbättras. Smärtan har gått ner med 90% och han har kunnat börja simma igen. Han hade fått sluta med simning  pga rörelseinskränkning och smärta i axeln. Jag räknar med att patienten kommer att fortsätta att förbättras under de kommande månaderna.

Så här gör du för att få hjälp

Idag har jag inte längre någon tid för att erbjuda gratis konsultationer på kliniken. Jag har helt enkelt för mycket att göra. Men gratis konsultation via mejl är det som jag kan erbjuda. Jag kan då hjälpa dig att avgöra om PRP är en behandling som skulle passa dig. Många vill ha hjälp men det är inte säkert att just ditt problem är något som jag kan hjälpa dig med.

Skulle du vilja komma till kliniken för en konsultation gör du det via bokningssystemet där du bokar Konsultation inför PRP enligt det pris som gäller när du bokar.

 

 PRISER

 

Den normala behandlingen är tre injektioner med 3 veckors mellanrum.

 Arthrex ACP för 2900 kr per injektion
 
 T-Labs PRP 4000 kr per injektion
 Det finns också andra system där jag använder Arthrex Angel, vilket  anses som det bästa på marknaden för att kunna ge en skräddarsydd koncentration av PRP.
 Arthrex Angel för 6000 kr per injektion
 
 
 
Skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Har du smärta från din artros - ledförslitning och vill bli hjälpt utan operation och kortison?

Artros knäled 0001

Enligt Läkartidningen har ca var fjärde person över 45 år i Sverige artros och de räknar med att denna siffra kommer att öka. Det är bland annat pga stigande ålder men också att vi blir mer och mer överviktiga.

Röntgenundersökningar visar att antalet artroser stadigt ökar och det är ett vanligt fynd redan i 20-30 års ålder.

Flera faktorer påverkar uppkomsten av artros. Det finns en ärftlighet och det finns riskfaktorer. Dessa riskfaktorer är övervikt, kvinnor drabbas oftare, yrkesbelastning och att vi kan ha skadat leden. I yngre år är det vanligare att män drabbas och det är oftast i samband med att de har skadat sin led i samband med idrott eller på sitt jobb.

De flesta artroser som syns på röntgen gör faktiskt inte ont. Inom smärtteori räknar forskarna med att 2-4% av de artroser som syns ger problem. Det kan också vara så att problemet kommer och går. De artroser som ger symptom hittar vi oftast i knä, axelled, höft, fingrar, rygg och stortå.

Vilka problem upplever du som besöker mig?

Detta är några korta exempel

  • Du kan tex inte längre göra dina promenader utan att få ont
  • Att leka med barnbarnen är inte längre möjligt
  • Det är svårt att röra sig vilket leder till att du sitter hemma istället för att komma ut och träffa familj och vänner.
  • Det är svårt att koncentrera sig på andra saker då smärtan hela tiden är där och gör livet tungt.
  • Det går inte att spela golf då både promenaden samt golfsvingen gör ont.

Vilken hjälp kan du få?

Idag är det vanligaste att du skall träna och många har blivit hjälpta av träning och träna skall du absolut göra. Träning är en av de bästa behandlingarna. Andra alternativ när det inte hjälper med träning är kortisoninjektioner och sedan en operation, där din led byts ut.

Men frågan är finns det annat som kan hjälpa dig och som inte är nedbrytande - som kortison - eller att din led behöver bytas ut?

Det enkla svaret är JA!

TRYCK HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM DEN HJÄLP DU KAN FÅ.

Vad är hyaluronsyra?

Ledbrosk är den släta och glatta, lågfriktionsdämpande, stötdämpande strukturen som täcker de inre ytorna av en led. Ledbrosk är en glatt och hal yta. I alla fall när det är en normalt fungerande led. Synovialmembranet är ledkapselns innersta hinna som ansvarar för produktionen av ledvätska, ledens naturliga smörjning. Både ledbrosket och synovialmembranet är rikt försedda med hyaluronreceptorceller. Hyaluronsyra binder lätt till hyaluronreceptorceller där den fungerar som en hinna mellan ledvätskan och ledbrosket, vilket ger ledsmörjning och stötdämpning (Sirin et al., 2018). Effektiv ledsmörjning är beroende av hyaluronsyrans viskoelastiska egenskaper. Viskositeten är i sin tur direkt relaterad till molekylvikten för hyaluronsyra. 

Hyaluron kemi

En minskning av molekylvikten för hyaluronsyra, sänker dess viskositet vilket resulterar i;

  • en dåligt smord led,
  • minskad förmåga att absorbera stötar och i slutändan artrosförändringar i leder (Bowman et al., 2018).

Den hyaluronsyra som vi använder, Hyalur, har en mycket hög molekylvikt (HMV).

Hyaluronsyra uppvisar en rad positiva egenskaper. Det fungerar i första hand som ett ledsmörjmedel. På grund av sin mycket trögflytande struktur stöder den ledutrymmet vilket möjliggör ytterligare stötdämpning. Dessutom reglerar hyaluronsyra proteinsyntesen och fungerar som en renare av fria radikaler. Fria radikaler är mycket reaktiva, instabila celler som kan orsaka patologiska sjukdomsprocesser i en led (Ziskoven et al., 2010).

Vad är hyaluronsyra gjord av?

Traditionellt framställdes hyaluronsyra med hjälp av tuppkammar. Men detta har nu i stor utsträckning ersatts av en process som kallas biojäsning. Biofermentering använder specifika bakteriekulturer för att producera en syntetisk hyaluronsyralösning. Biofermentering har en högre säkerhetsprofil och är mer kostnadseffektiv än hyaluronsyra framställd med tuppkammar och är därför nu den föredragna produktionsmetoden. Tidigare var det en risk för allergiska reaktioner då en del personer var allergiska mot fåglar. Med den nya framställningsmetoden är allergiska reaktioner ytterst ovanliga.

Är hyaluronsyrainjektioner smärtsamma och säkra att utföra?

Injektion skuldra ultraljud

Har du fått höra att ditt enda val för höftsmärta är kortisoninjektioner eller att du behöver byta ut höftleden?
Minimala invasiva regenerativa medicinska alternativ existerar och kan ge dig smärtlindring och ge dig din funktion och livsstil tillbaka utan operation.

Höftartros 0000


Det vanligaste problemet med höften är höftartros – ledförslitning. Denna är s.k. degenerativ vilket betyder att ledbrosket bryts ner. Detta kan ske av flera orsaker. En orsak kan vara ett fall på höftleden och det kan ha skett för många år sedan. Detta har skadat leden vilket har satt igång en reaktion. Detta kan orsaka svullnad och smärta men även att leden missformas. Det finns också många andra strukturer runt höftleden som kan påverkas och ge smärta. Slemsäckar kan bli skadade och svullna upp. Senor (vilka fästen en muskel till ett ben) ger ofta smärta höftleden. Senorna kan ofta brytas ner och bli degenererade vilket ger olika typer av senproblem.


Om ett höftledsproblem inte behandlas så behöver du mest troligen smärtbehandling under en lång tid. Höftledskirurgi som byte av hela höftleden rekommenderas då oftast till patienter för att stoppa smärtan.

PRP står för Platelet Rich Plasma och utvinns från ditt eget blod. Det innebär att det ej är ett läkemedel. Det är din kropps egna tillväxtfaktorer som används, inget konstgjort medel. Det gör att det ej heller blir några allergiska reaktioner, vilket kan ske med läkemedel.

PRP aktiverar kroppens egna naturliga läkande egenskaper, för att reparera skadad vävnad som muskler, senor och ligament.

Nu kan du få hjälp med PRP injektioner.

För att veta om du kan bli hjälpt så skall du maila till:

Legitimerad naprapat Fredrik Jensen på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vet du redan att du vill ha en PRP injektion är det enklaste att du själv bokar din tid i ON-LINE BOKNINGEN.

 https://www.ryggochidrottskliniken.se/boka-online-rygg-idrottskliniken.html

Jag rekommenderar dock att du först kontaktar mig för att se vilken behandling som är mest lämplig.

Jag använder mig av ultraljudsguidning för att säkerställa att din led blir korrekt injicerad.

Ultraljudsguidad injektion

 

Lateral epikondylit eller vanlig extensor tendinopati (vanligen känd som tennisarmbåge, musarmbåge och numera också padelarmbåge) är ett mycket vanligt tillstånd som orsakar smärta på utsidan av armbågen. Forskning tyder på att tennisarmbåge årligen påverkar mellan 1–3% av befolkningen (nhs.uk, 2020).

Det är det vanligaste klagomålet hos personer som uppvisar ihållande armbågssmärta, vilket står för två tredjedelar av fallen. Kvinnor och män drabbas lika ofta, där det vanligaste åldersintervallet är mellan 35–54 år.

Tillståndet ses som en "överbelastningsskada". Det är vanligt hos människor som ägnar sig åt racketsporter (därav namnet), men också hos personer som regelbundet lyfter vikter eller har manuella eller repetitiva arbetsuppgifter (som målare, murare och snickare).  Men det drabbar idag också väldigt många som sitter framför datorn.

Tennisarm skada

 

Vilka är symptomen på tennisarmbåge?