Många patienter har frågat mig om var de kan läsa om smärta. Smärtteori kanske inte låter så roligt men är viktigt att känna till. Forskningen visar att de som har bättre förståelse för vad smärta är har mindre smärta och inte heller lika mycket smärta.

Den första bok jag rekommenderar är på engelska och den heter ”Explain pain” ed 2. Den går bl.a. att köpa här: https://www.noigroupshop.nl/en_GB/a-54569798/products/explain-pain-2nd-edition/#description

Explain Pain ed 2

Den är skriven av David Butler och Lorimer Moseley. Jag måste säga att de skriver lite underligt. De har en humoristisk jargon som går igenom alla deras skrifter. Deras bilder är också lite udda, vilket du kan se på framsidan av boken.
Men den information de ger i boken är väldigt gediget och vetenskapligt.

Utgångspunkten är att besvara varför vi får och har ont. Är det alltid skador i kroppen? Är det dina diskar? Är det din förslitning? Är det för att du har olika långa ben eller att en kota har kommit snett?
Dessa frågor besvaras i boken.

Jag förklarar för mina patienter att smärta är en signal från hjärnan och ut i kroppen. Det är inte kroppen som skickar smärtsignaler in till hjärnan utan det är en varningssignal från kroppens vävnader in till hjärnan. Hjärnan bearbetar signalen och bestämmer om det är farligt eller ej. Tycker hjärnan att det är farligt så gör det ont men tycker hjärnan att det är ok så gör det inte ont. Mer om detta kan du läsa om i denna bok.

Använd gärna länken här ovan för att få mer information om boken.

Fredrik Jensen
Legitimerad naprapat