ALLA BOKNINGAR SKALL AVBOKAS SENAST 24 TIMMAR INNAN FÖR ATT EJ FAKTURERAS FULLT UT fredrik@ryggochidrottskliniken.se

Få hjälp med din artros

av legitimerad naprapat Fredrik Jensen

De lösningar som idag erbjuds inom vården är antingen en injektion med kortison, där målet är att kunna erbjuda en lindring upp till sex veckor. Eller operation för att byta leden. Rehabiliteringsträning kan också vara mycket effektivt. Kortison är en nedbrytande produkt som ej läker din vävnad utan för tillfället maskerar eller lindrar problemet. Men en korrekt utförd kortisoninjektion guidad med ultraljud kan vara mycket effektiv. Vi utför dessa kortisoninjektioner med ultraljudsguidning för maximal effekt och minst risk. Istället för kortison finns andra effektiva injektioner att välja på.

En operation där din led byts ut är enkelt och kräver inte så mycket uppföljning i framtiden. I alla fall inte om operationen går bra. Dock behöver de flesta åter byta leden i framtiden.

Vad skulle du göra om det fanns en lösning där din kropps egna celler kan hjälpa dig med din smärta och stelhet?

  • Skulle det inte vara skönt att kunna ta den där promenaden igen utan att det hela tiden gör ont i dina leder?
  • Du kan åter leka med dina barnbarn utan att vara rädd för att det skall göra ont.
  • Du kan komma igång igen med din träning eller fritidsaktivitet som gör att du känner att livet är fantastiskt

Visste du att det finns celler i ditt eget blod som kan läka dig?

I ditt blod finns blodplättar vilka vid skador aktiveras för att läka din kropp. I dessa blodplättar finns det tillväxtfaktorer som skickar signaler till hjärnan så att skadade celler kan bytas ut mot friska celler. Det är dessa celler som jag utvinner ur ditt blod och sedan injicerar för att hjälpa din kropp att läka. Låter det intressant? Läs vidare.

Skulle du vilja komma till kliniken för en konsultation gör du det via bokningssystemet där du bokar Konsultation inför PRP/Proloterapi enligt det pris som gäller när du bokar.

Röda blodkroppar PRP

Hur och varför har PRP utvecklats?

På 1970 talet började PRP användas inom området hematologi (sjukdomar som är relaterade till blodet). PRP frigör tillväxtfaktorer vilka även är kända som bioaktiva protein. Dessa proteiner hjälper till att stimulera kroppens naturliga förmåga att läka. Hematologerna behandlade trombocytopeni (lägre antal blodplättar än det normala) med en produkt som var blodplasma med en blodplättskoncentration som var högre än det normala blodet.

Under den senare delen av 1980-talet så började PRP användas vid öppen hjärtkirurgi. Under den senare delen av 1990 började kirurger även att använda PRP för att läka hudskador.

Därefter började PRP användas inom muskuloskeletal medicin. Det första dokumenterade fallet publicerades i tidningen Sports Medicine 1999 när Dr Allan Mishra använde PRP för att behandla San Franciscos 49ers quarterback Steve Bonos skadade hälsena.

År 2006 användes PRP för att behandla tennisarmbåge och publicerades i American Journal of Sports Medicine. Studien visade på en omedelbar smärtlindring i 61% av fallen. En förbättring på 81% efter 6 månader och att 93% var förbättrade vid 2 års uppföljningen. Det var nu som PRP i större omfattning började användas av idrottare. Idrottare som Kobe Bryant och Tiger Woods använde sig av PRP vid skador. Jag har också läst att Nadal och Federer har använt PRP vid sina skador.

Därefter började ortopedkirurger med att behandla frakturer som ej ville läka, artros, seninflammationer och skador, muskelbristning, skador på ledbrosk och mycket annat. Idag används PRP inom områden som gynekologi, urologi, plastikkirurgi, dermatologi (hud) och oftalmologi (ögon) mm.

Hur började jag med PRP?

För ungefär 10 år sedan, runt 2012, hade jag en patient som sökte för ryggvärk. När jag frågade honom om han var frisk i övrigt. Han svarade ”ja, men jag hade för 3 år sedan fruktansvärt ont i knäleden vilket visade sig vara artros”. En av hans bästa vänner var ortoped och hade snabbt fixat en röntgen åt honom. Han hade fått sluta att springa och att spela golf då han inte kunde promenera utan att det gjorde för ont. Men som han sedan sa, han hade varit i USA och hade där ”fått en injektion med något som framställdes av hans eget blod”. Han kunde inte redogöra för vad det var. Det han visste var att han inte längre hade ont i knät och kunde både springa och spela golf.

Detta gjorde mig intresserad. Vad var det för något han pratade om? Det hade jag inte hört talas om. Däremot hade jag många patienter som hade artros och som gärna vill bli hjälpta. Men mot själva artrosen kunde jag inte göra så mycket. Jag kunde däremot hjälpa musklerna runt leden att må bättre, vilket ofta minskade deras smärta. Jag startade med att söka efter vetenskapliga artiklar och helt plötsligt dök en ny värld upp. Det fanns mycket mer forskning än vad jag trodde det fanns. Studierna är dock fortsatt små i omfattning vilket gör att det statistiska underlaget blir svagare än vad det borde.

Varför fanns det många studier men inga större studier? Problemet med en produkt som kommer från ditt eget blod är att det inte går att få patent på, Och utan patent finns det inte stora pengar att tjäna. Därför är det ingen som lägger de stora pengar som behövs för att göra stora studier. Hade det varit en framstäld molekyl, som vid kortison, då finns det pengar att tjäna och många större studier. Att dessa sedan inte ger så bra resultat och riskerar att bryta ner din vävnad är inte intressant.

Med PRP riskerar du inte att bryta ner leden, som vid kortison, utan det är iställer regenererande dvs celler som läker och kan bygga upp din kropp. Jag skall dock säga att kortison för rätt åkomma kan vara helt fantastiskt och rätt. Tyvärr används kortison för mycket och för fel saker, men det är i alla fall billigt.

Jag stötte på PRP i fler och fler sammanhang och hörde och läste i intervjuer att elitidrottare använde PRP för att snabbare läka sina skador och för att också kunna komma tillbaka och tävla igen.

Efter några år hittade jag utbildningar i London för PRP och också för att injicera med ultraljud. Jag startade med att gå en ultraljudsutbildning i Sverige och åkte sedan över till London och skaffade den utbildning som jag behövde. Jag har sedan gått ytterligare utbildningar i London för ultraljudsguidade injektioner. I Sverige jag gått klart alla steg som finns för Muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik.

I Sverige har jag också gått injektionsutbildning för anatomiskt guidade injektioner. Det är injektioner som sker utan ultraljud där anatomiska strukturer används för att hitta leden och kunna injicera i denna. Dessutom har jag därefter också hjälpt till på denna utbildning.

Idag har artrospatienter blivit en grupp som växer mer och mer på min klinik. Det har gjort att jag har fått dra ner på min vanliga naprapatbehandling för att kunna koncentrera mig på att hjälpa artrospatienter. Det är en mycket givande grupp att jobba med då de flesta faktiskt blir hjälpta. Jag har fått höra otroligt värmande berättelser där patienter berättar vad de nu kan göra igen och att de ångrar att de inte provat PRP tidigare.

Jag har nu gjort hundratals injektioner i kroppens leder. Det vanligaste är knäleden, höftleden och axelleden. Därefter är det fotled och tummens leder som är vanliga. Därtill har jag injicerat PRP för tennisarmbåge, hälsenebesvär, hälsporre samt skador i axelledens senor, bara för att nämna några lokalisationer.

 

Blod för tillverkning av PRP

Hur framställs PRP?

PPR görs av ditt eget blod och startar med att en mängd blod tas från ditt armveck. Därefter centrifugeras ditt blod där de olika delarna av blodet fördelas, beroende på tid och hastighet. Efter centrifugeringen utvinns det en koncentrerad produkt som därefter med en ultraljudsguidad injektion injiceras i den drabbade leden.

Idag kan vi på ett relativt enkelt, billigt och snabbt sätt framställa PRP. Idag har vi den tekniska kapaciteten att tillverka en betydligt större koncentrerad produkt. Ultraljudsguidad injektion säkerställer att leden verkligen träffas. Utan ultraljudsguidning är träffsäkerheten mellan 27–80%, beroende på vilken led som är drabbad. Med ultraljud är det mer eller mindre 100% sannolikhet att det blir en korrekt injektion.

 

Dra blod för tillverkning av PRP vid artros

Hur går behandlingen till?

När jag har framställt PRP från ditt blod så injiceras det in i den drabbade leden.

Det rekommenderade är 3-5 injektioner med 3 veckors mellanrum.

Oftast är injektioner mer eller mindre smärtfri. Är din led irriterad så gör det ofta ont när jag sticker igenom ledkapseln. Det är också vanligt att det spänner allt från några minuter till några timmar efteråt. Sedan kan du vara lite öm i leden i någon till några dagar. Det är individuellt. De flesta har inte ont mer än någon dag.

Därefter upplever många en förbättring. Denna kan vara allt från några dagar till några veckor. Sedan upplevs en ökning av sitt problem. Detta är helt normalt. Men du skall veta att PRP verkar över tiden och det verkliga resultatet kommer mer och mer. I studier ser vi att kortisoninjektioner ger en bättre effekt de första veckorna men sedan kommer en försämring. För PRP kommer förbättringen mer och mer och över tiden är den överlägsen kortison, utan att ha riskerat att bryta ner leden.

Injektion av PRP i knäled med ultraljudsguidning

Patientberättelser

Fall 1:

En kvinna i 56 års åldern med artros i båda knäleder, vilket är verifierat med röntgen. Har gått varannan till var tredje månad och fått kortisoninjektioner i knäleden vilket har gett kortvarig lindring. De två senaste injektionerna hade ej haft någon effekt. Höger knäled var den led som gjorde mest ont och PRP behandling av denna led inleddes. Efter 3 behandlingar var patienten förbättrad till 90-95%. Problemet var att nu gjorde det ej ont i höger knä så vänster knä gjorde sig påmind. Även där gjordes tre PRP injektioner med ett lyckat resultat. Jag träffade patienten för några veckor sedan för andra problem. Det var tre år sedan första behandlingen (2019). Enligt henne är hon nu ”frisk”. Ibland, om hon varit ute och gått i 1,5 timmar i skogen, kan det göra lite lätt ont. Men det försvinner snabbt. Den svullnad som patienten hade runt knäleden är mer eller mindre helt borta.

Fall 2:

Man 62 år. Artros i båda knäleder och ortopeden vill byta båda knäleder sedan 5 år tillbaka. Detta ville inte patienten utan valde att avvakta. Ville inte ha kortisoninjektioner då det bryter ner ledbrosket ytterligare. Har de senaste 5 åren ej sovit en hel natt pga smärta i knäleden. Har fått dra ner markant på sin fysiska aktivitet. Ville ha PRP och hyaluronsyra i båda knä. Fick en omedelbar lindring redan efter första behandlingen. Var helt smärtfri i 2 veckor sedan en viss smärta tillbaka men betydligt bättre än från början. Fått 2 behandlingar till med både PRP och hyaluronsyra. Den andra behandlingen efter 3 veckor och därefter efter 4 veckor. Nu har det gått 2 månader och patienten är fortfarande helt smärtfri och kan sova och röra sig som normalt. Kommer följas upp efter 6 månader.

Fall 3:

Kvinna 58 år med artros i vänster knäled och en meniskskada. Har inte kunnat spela tennis och springa pga det gjort ont i knäleden. Läkaren har velat sätta kortison men patienten vill inte ha kortison. Är i övrigt aktiv och tränar för att hålla sig i form och gör rehabövningar för knäleden. Efter 3 behandlingar med 3 veckors mellanrum är patienten nästan helt smärtfri och kan springa och spela tennis. Ibland kan det göra ont om hon spelat lite extra hårt men det försvinner efter en dag.

Fall 4:

Kvinna i 60 års ålder. Mild artros i höger höftled men som ger stora problem med rörelse. Har smärta när hon skall ta på strumpor och när höftleden trycks ihop. Kan inte springa för att det gör ont i höftleden. Provat träna under ett år med sjukgymnast och Joint Academy. Det har gett en viss lindring. Efter 1 injektion var patienten smärtfri i 1 år. Nu tillbaka för en ny injektion då problemet har ökat, men är bättre än vad hon var från början. (Uppdaterat: Uppföljningen efter 3 månader visade att patienten var helt smärtfri.)

Fall 5:

Aktiv man 54 år. Kraftig artros i höger axel. Kan bara lyfta armen till strax över axelhöjd, i alla riktningar, sedan är det stelt och gör mycket ont. Tränar styrketräning och löpning 4-5 dagar i veckan. Får problem med nacken och huvudvärk på höger sida. Patienten får ta i extra mycket med höger sida av nacken för att kompensera för den stela och smärtsamma axelleden. Efter 3 injektioner med 3 veckors mellanrum har patientens rörelse ökat till 75 grader och fortsätter att förbättras. Smärtan har gått ner med 90% och han har kunnat börja simma igen. Han hade fått sluta med simning pga rörelseinskränkning och smärta i axeln. Jag räknar med att patienten kommer att fortsätta att förbättras under de kommande månaderna.

Så här gör du för att få hjälp

Idag har jag inte längre någon tid för att erbjuda gratis konsultationer på kliniken. Jag har helt enkelt för mycket att göra. Många vill ha hjälp men det är inte säkert att just ditt problem är något som jag kan hjälpa dig med.

Skulle du vilja komma till kliniken för en konsultation gör du det via bokningssystemet där du bokar Konsultation inför PRP/Proloterapi enligt det pris som gäller när du bokar.

Vad vill du ha hjälp med och vilken behandling? Fyll i och tryck på SKICKA

5 + 9 =