ALLA BOKNINGAR SKALL AVBOKAS SENAST 24 TIMMAR INNAN FÖR ATT EJ FAKTURERAS FULLT UT fredrik@ryggochidrottskliniken.se

PRP eller PRF-behandling för hår – återfå ett fylligare och starkare hår!

Av leg naprapat Fredrik Jensen

När det kommer till återväxt av hår och behandling av håravfall, finns det en myriad av alternativ på marknaden. Men om du söker en lösning som är både naturlig och grundad i vetenskap, är Platelet-Rich Plasma (PRP) behandling en metod att starkt överväga.

Vad är PRP – PRF?

PRP står för Platelet-Rich Plasma och PRF står för Platelet-Rich Fibrin, en koncentrerad form av ditt blod som är rik på trombocyter – kroppens egna läkande celler. Dessa celler är essentiella för sårläkning och celltillväxt, och de frisätter tillväxtfaktorer som kan hjälpa till att stimulera hårsäckarnas funktion och främja ny hårtillväxt.

Vetenskapen bakom PRP – PRF

Forskning inom PRP har visat att höga koncentrationer av tillväxtfaktorer kan bidra till att återuppliva inaktiva hårsäckar och förbättra blodtillförseln till hårbottnen, vilket är nödvändigt för att stödja ett tjockt och hälsosamt hår. Studier visar att PRP kan minska håravfall och öka diameter och densitet av hårstrån, vilket gör behandlingen till ett lovande alternativ för de som kämpar med olika former av alopeci.

En artikel från 2022 (Platelet Rich Plasma and Its Use in Hair Regrowth: A Review) konkluderade att PRP signifikant ökade både hårdensiteten (fler hårstrå) och diametern (tjockleken).

En annan vetenskaplig artikel från 2021där AIRMES (Academy of International Regenerative Medicine & Surgery Societies) kan vi läsa att deras expert åsikt är att det finns övertygande bevis för att PRP / PRF fungerar för håravfall och håråterväxt.

Varför välja PRP – PRF?

  • PRP / PRF behandling utmärker sig genom sin naturliga och säkra profil. Eftersom proceduren använder patientens eget blod, minimeras risken för allergiska reaktioner eller immunologisk avstötning, vilket är en fördel jämfört med vissa andra behandlingsalternativ.
  • PRP är även känt för att vara en minimalt invasiv procedur, vilket gör den lämplig att utföras i en klinisk miljö utan behov av omfattande kirurgiska ingrepp.
  • En betydande fördel med PRP jämfört med mer invasiva metoder, som hårtransplantationer, är den snabba återhämtningstiden. Patienter kan ofta återgå till sina dagliga aktiviteter nästan omedelbart efter behandlingen.
  • Vetenskapligt stöd för PRP-behandlingar växer ständigt. Medan forskningen fortsätter att utvärdera och utveckla nya behandlingsmetoder, har PRP redan visat sig vara effektivt för många patienter i befintlig vetenskaplig litteratur. Denna evidensbaserade bakgrund bidrar till PRP:s trovärdighet som en behandlingsmetod för håravfall.

Ett steg mot tjockare, fylligare hår

Platelet-Rich Plasma (PRP) / PRF bör ses som mer än bara en behandling; det är ett sätt att aktivt engagera sig i sin egen vård. Genom att välja PRP tar individer ett medvetet steg mot att främja håråterväxt med en metod som är både naturlig och vetenskapligt grundad. Denna behandling representerar en metod som grundar sig i kroppens egna regenerativa processer. För att avgöra om PRP passar för din specifika situation, är det rekommenderat att genomföra en konsultation. Under denna konsultation kan man utforska PRP:s potential och dess lämplighet i förhållande till dina personliga omständigheter och hälsoförhållanden.

Ta kontroll över ditt håravfall idag

Vänta inte på att håravfallet ska ta över – utforska PRP och se hur denna framstående vetenskap kan arbeta för dig. Boka en konsultation för att diskutera hur PRP kan bli en del av din resa mot ett tjockare, fylligare och mer livfullt hår.

 

PRP PRF injektioner för hår

Hur går en behandling till?

Först kommer vi dra blod från en ven i din arm. Blodet kommer sedan att centrifugeras under en viss tid med en specifik hastighet. Det gör att blodet skiktas i olika nivåer. Härifrån kommer vi dra upp de tillväxtfaktorer som kommer att användas under behandlingen av ditt hår.

Med en liten och tunn nål, som är specialiserad för denna typ av behandling, kommer tillväxtfaktorerna att injiceras ytligt i din hårbotten. Då injektionerna är förhållandevis ytliga innebär det att du inte kommer att känna speciellt mycket. En del känner att det spänner och att det kan svida. På vissa ställen kan du uppleva att det gör ont. Men generellt är det en behandling som fortöper utan större bekymmer.

Det går att få lokalbedövning och den sker i så fall genom att vissa nerver bedövas. Men det innebär att du kommer att ha en bedövningskänsla i flera timmar efteråt. Detta kan en del upplever som obehagligt.

Vad kan du förvänta dig efter en PRP eller PRF behandling?

Efter en PRP eller PRF-behandling får hårsäckarna tillbaka sin kraft och vitalitet. De förkrympta hårsäckarna börjar växa igen och blir starkare över tid. Resultatet av en eller två PRP eller PRF-injektioner kan vara ett kraftigare och mer pigmenterat hårstrå. Med tiden återfår hårsäckarna sin ursprungliga växtkraft och kommer att växa snabbare och bli ännu starkare än innan behandlingen.

Hur började jag med PRP / PRF för håravfall?

I mitt arbete med ortopediska åkommor har jag fokuserat på behandling av tillstånd såsom artros, hälsporre, rotatorkuffsyndrom och senskador genom användning av Platelet-Rich Plasma (PRP) och Platelet-Rich Fibrin (PRF). Denna erfarenhet har lett till en expansion av min praktik till att inkludera hårrelaterade behandlingar. Efter att ha utvecklat en metod för att framställa PRP/PRF av hög kvalitet, har jag kunnat anpassa denna teknik för användning på olika delar av kroppen, inklusive skalpen.

Mitt intresse för att applicera denna teknik på hårbehandlingar väcktes ursprungligen genom en förfrågan från en vän, vilket ledde till en serie framgångsrika experiment. Jämfört med de koncentrationer av PRP/PRF som vanligtvis används inom estetisk dermatologi och hårklinikerna, tror jag att min metod ger en högre koncentration, vilket kan vara avgörande för behandlingens effektivitet. Fler trombocyter ger en bättre effekt.

Efter att ha genomfört hundratals behandlingar har jag erhållit omfattande praktisk erfarenhet och kompetens inom detta område. Fram till nyligen har information om denna hårbehandlingsmetod inte funnits tillgänglig på min kliniks hemsida, och klienterna har framförallt bestått av personer inom mitt nätverk och deras bekantskaper.

Denna behandlingsmetod med Platelet-Rich Plasma (PRP) och Platelet-Rich Fibrin (PRF) är nu tillgänglig för både män och kvinnor. För de som eftersträvar en högre koncentration av PRP/PRF, vilken är upp till tolv gånger högre än genomsnittet, erbjuds en specifik behandlingsform. Denna högre koncentration medför dock en ökad kostnad (detaljer finns i prislistan). En fördel med denna koncentrerade behandling är att färre sessioner krävs – vanligtvis endast en initial behandling, följt av en kontroll efter tre månader och därefter ytterligare en session efter ett år. Vissa patienter har valt att genomgå denna behandling månatligen under en tre månaders period, med mycket positiva resultat.

Alternativt erbjuds en PRP-behandling, benämnd som PurePRP, som också är av mycket hög kvalitet och koncentration. För denna rekommenderas vanligtvis 2 till 5 behandlingar, med en initial frekvens på tre veckor mellan behandlingarna. Därefter ökas intervallet successivt med en vecka för varje efterföljande session. Det rekommenderas att upprepa denna behandling årligen för bästa resultat.

Du får gärna maila mig om du har frågor inför behandlingen. Se nedan. Ange att det handlar om PRP / PRF för hår.

Vad vill du ha hjälp med och vilken behandling? Fyll i och tryck på SKICKA

5 + 3 =