av legitimerad naprapat Fredrik Jensen

Kärt barn har många namn.

padelarmbåge

 

Med den explosion av spelare av padel som har skett har det också skett en klar ökning av patienter som söker för att de har ont på utsidan av armbågen. Padel är ett enkelt och socialt spel där det går att komma igång och spela väldigt fort.

Det har lett till att många har ökat sin träningsmängd till 4-6 pass i veckan och det har skett relativt fort. Efter ungefär 3-6 månader börjar problemen med armbågen komma.

Symptomen är att det gör ont att slå till bollen när du spelar men också alldagliga saker som att greppa en kaffekopp, plocka ur disken och greppa något.

Det är inte ovanligt att det också finns en känsla av svaghet.

Smärta padelarmbåge tennisarm musarm

Här på Rygg & Idrottskliniken använder jag ultraljudsdiagnostik för att undersöka senan som fäster in på armbågen. Ultraljudsundersökningen visar ofta att patienten har bristningar och svullnad i senan som fäster in i armbågen. Denna skada måste få tid att läka. Men då så många tycker att padel är så roligt har de fortsatt att spela. Ofta har ett s.k. epikondylitband används för att avlasta fästet. Vilket är bra men en negativ sak är att man fortsätter att spela för mycket.

  • Aktiv vila i 4-6 veckor är att rekommendera.
  • Att kolla över sin teknik är också en nödvändighet för att inte drabbas igen i framtiden.
  • Därefter gäller det att gradvis åter introducera padel där du kanske spelar 1 ggn/vecka de första 2-3 veckorna och sedan lägger till ett pass med 2-3 veckors mellanrum.
  • Går du för snabbt fram är det en stor risk att du kommer att drabbas igen.

Hur behandlar jag?

Jag jobbar med aktiv behandling och ger inga träningsprogram. Träningsprogram är nödvändiga men det finns många andra terapeuter som ger sådana och det finns många länkar att söka på nätet. Jag har specialiserat mig på de som inte blir bra och som behöver behandling för att komma vidare i sin rehabilitering.

Är det en bristning är det aktiv vila som gäller och att styrketräning och stretching av underarmen gradvis introduceras.

För att påskynda läkningen kan en PRP injektion var till stor hjälp. Och det är främst denna behandling jag rekommenderar för de som vill komma tillbaka så snabbt som möjligt. Det finns studier som visar att det sker en snabbare läkning från allt mellan 20-60%. Vill du komma igång snabbare med ditt spel är en PRP injektion ett lämpligt val.

Vi kan nu också erbjuda injektioner med Hyaluronsyra för tennisarmbåge och andra problem med senor.

PRP behandling padelarmbåge

För att släppa på muskelsträngar som fäster i på den drabbade delen av armbågen använder jag dry-needling.

Dry needling padelarmbåge

Vid infästningen kan också radiell stötvåg användas. Oftast krävs en 3-6 behandlingar med en veckas mellanrum.

Padelarmbåge shockwave tennisarm

Är det skador av mer kronisk karaktär kan även EPTE användas. Det är en teknik där jag under ultraljudsguidning går in med en nål i det drabbade området och med EPTE tekniken behandlas senan och muskeln. Här är det vanligt att behandlingen sker 2-4 gånger med en veckas mellanrum. I Sverige är denna teknik ännu inte så vanlig, vilket är synd då det är en mycket bra teknik för överbelastade senor och ledband.

EPTE padelarmbåge tennisarm behandling

 

För att komma vidare är det enklast att du bokar en tid i Onlinebokningen så att jag med ultraljudsdiagnostik kan undersöka din armbåge för att se om den är skadad eller inte.

Därefter går vi vidare med att avgöra vilken behandling, om det behövs, som är mest lämpad.