ALLA BOKNINGAR SKALL AVBOKAS SENAST 24 TIMMAR INNAN FÖR ATT EJ FAKTURERAS FULLT UT fredrik@ryggochidrottskliniken.se

I september i år var jag en vecka i Sofia, Bulgarien, för ett s.k Mission i proloterapi.

Detta innebär att vi behandlar en massa patienter med proloterapi för deras problem med knä, rygg, nackar, artros, händer, axlar och fötter.

Vi var på Röda Korset i Sophia och patienterna behövde inte betala något för att få behandlingen, allt vara pro bono.

Det var en mycket intensiv vecka där vi i princip hade schema från 07:45 till 23:45, måndag till lördag.

Ett mission är uppbyggt som så att vi som är deltagare får utbildning samtidigt som vi hjälper riktiga patienter. Innan detta Mission behöver deltagarna redan ha en grundutbildning i proloterapi.

I denna bild ser vi personer från Italien, Turkiet, Spanien, USA, Sydafrika och Sverige (undertecknad).

Vad är då Proloterapi?

Förenklat är det att ledbanden runt en led behandlas för att ledbanden skall stärkas upp vilket i sin tur gör att lederna blir mer stabila. Med tiden töjs naturligt våra ledband ut och ofta har det också inträffat någon större eller mindre olycka.

Vanligt är tex att knäleden har vridits vid skidåkning eller kanske också vid fotbollsspel eller liknande. Ledbanden läker men blir inte lika starka och de blir något uttöjda.

Detta leder till att musklerna måste arbeta hårdare för att stabilisera men också att lederna tar mer stryk.

Som ett annat exampel kan vi ta långvarigt sittande. Detta gör att våra ledband och ledkapslar statiskt belastas vilket medför att de med tiden blir uttöjda och slappa. De kan då inte längre bistå med stabilisering i den grad som de tidigare har gjort.

Proloterapi innebär att vi går in med en nål i ledbandets infästning och pickar på denna infästning. Det skapas då en liten akut blödning som drar igång kroppens läkningsmekanism. Samtidigt sprutas det in 12,5-15% glukoslösning med 0,2% lidokain.

En läkningsprocess inleds som fortgår i flera månader. Det tar 5-6 veckor innan det går att se fysiska förändringar i ledbandet. Men oftast känner sig patienterna bättre långt innan dess.

Kommer jag att åka på ett nytt Mission igen?

Definitivt om jag får möjligheten. Man lär sig otroligt mycket på kort tid och det var också fantastiskt kul att få hjälpa personer som normalt inte har råd med denna behandling. Tre gråtande äldre damer som tackade för att deras knä hade blivit behandlade. En man som släppte sin käpp som han gått med i tre år pga värk i ländryggen och kunde nu gå upprätt och helt vanligt igen. Detta vara bara några av de reaktioner som jag fick vara med om.

Att också träffa andra som gör proloterapi från andra länder var också givande.

Tack till Dr Stephen Cavallion och European School of Prolotherapy

Vad vill du ha hjälp med? Fyll i och tryck på SKICKA

5 + 10 =