ALLA BOKNINGAR SKALL AVBOKAS SENAST 24 TIMMAR INNAN FÖR ATT EJ FAKTURERAS FULLT UT fredrik@ryggochidrottskliniken.se

Enligt Läkartidningen har ca var fjärde person över 45 år i Sverige artros och de räknar med att denna siffra kommer att öka. Det är bland annat pga stigande ålder men också att vi blir mer och mer överviktiga.

Röntgenundersökningar visar att antalet artroser stadigt ökar och det är ett vanligt fynd redan i 20-30 års ålder.

Flera faktorer påverkar uppkomsten av artros. Det finns en ärftlighet och det finns riskfaktorer. Dessa riskfaktorer är övervikt, kvinnor drabbas oftare, yrkesbelastning och att vi kan ha skadat leden. I yngre år är det vanligare att män drabbas och det är oftast i samband med att de har skadat sin led i samband med idrott eller på sitt jobb.

De flesta artroser som syns på röntgen gör faktiskt inte ont. Inom smärtteori räknar forskarna med att 2-4% av de artroser som syns ger problem. Det kan också vara så att problemet kommer och går. De artroser som ger symptom hittar vi oftast i knä, axelled, höft, fingrar, rygg och stortå.

Vilka problem upplever du som besöker mig?

Detta är några korta exempel

  • Du kan tex inte längre göra dina promenader utan att få ont
  • Att leka med barnbarnen är inte längre möjligt
  • Det är svårt att röra sig vilket leder till att du sitter hemma istället för att komma ut och träffa familj och vänner.
  • Det är svårt att koncentrera sig på andra saker då smärtan hela tiden är där och gör livet tungt.
  • Det går inte att spela golf då både promenaden samt golfsvingen gör ont.

Vilken hjälp kan du få?

Idag är det vanligaste att du skall träna och många har blivit hjälpta av träning och träna skall du absolut göra. Träning är en av de bästa behandlingarna. Andra alternativ när det inte hjälper med träning är kortisoninjektioner och sedan en operation, där din led byts ut.

Men frågan är finns det annat som kan hjälpa dig och som inte är nedbrytande – som kortison – eller att din led behöver bytas ut?

Det enkla svaret är JA!

TRYCK HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM DEN HJÄLP DU KAN FÅ.

Vad vill du ha hjälp med? Fyll i och tryck på SKICKA

4 + 6 =