Artiklar för PRP (uppdaterad 20210228, lägger regelbundet upp nya artiklar, den senaste är en Metastudie från februari 2021 och visar på en god effekt av PRP injektion för diskogensmärta)
PRP injektion för knäartros
Att behandla artros är svårt och det finns ingen behandling som stoppar utvecklingen. Ofta används kortisoninjektioner för att lindra problemet och målet är att fördröja en operation så länge som möjligt. Att träna är ett bra råd och det får lov att göra ont när träning utföres. Generellt på en VAS skala från 1-10 bör man ej gå över 5. (VAS = Visuell analog skala där du själv skattar hur ont det gör från 1 till 10). PRP för knäartros verkar vara en riktigt bra behandling. Det finns mycket vetenskapliga studier som pekar på att det finns en mycket god effekt på mild till måttlig artros. Det bästa är inte att vänta tills det blir värre utan att börja behandlingen tidigare. Vid svårare artros visar studier att det inte blir en lägre effekt (studier säger runt 40% blir bättre vid svår artros).
Författarna säger att det både kortison och PRP har visat sig vara effektivt med att minska smärta och öka funktionen så var det en statistisk signifikant fördel efter 180 dagar. För båda grupperna var det en förändring redan vid 30 dagar men på längre sikt ökar effekten av PRP.
Injektion av PRP i knäleden regenererade (byggde upp) ledbrosket och förbättrade det kliniska resultatet vid 5 års uppföljningen. Dessa patienter hade grad 3, vilket generellt har visat ett sämre resultat. Därför är det ett mycket bra resultat vi ser här för behandling av knäartros.
Denna artikel går igenom utvecklingen och framtida trender för att vi bättre skall kunna behandla knäartros.
PRP behandling verkar vara en lovande teknik vid behandling av knäartros.
En metaanalys där de konstaterar att PRP injektion kan ha mer goda resultat vad det gäller smärta och funktion än annan behandling vi 1 års uppföljning för att behandla knäartros.
Studien föreslår att injektioner med PRP förbättrar symptomen vid knäartros oberoende av nivån av skadat ledbrosk i knäleden.
Deras slutsats är att PRP behandling troligen är mer effektivt vid behandling av knäartros när smärta och självrapporterad funktionsförbättring studeras. Bättre resultat vid 3-, 6- och 12 månaders uppföljning i jämförelse med kortisoninjektion, hyaluronsyra, ozon, saltlösning (användes som placebo). 1423 patienter var med i meta-analysen.
En jämförelse mellan PRP och hyaluronsyra (det som tidigare extraherades ur tuppkam) för att behandla knäartros. Båda grupperna blev bättre men PRP visade bättre resultat och hyaluronsyra var ej effektiv på grad 3 artros.
PRP visade överlägset bättre resultat med både minskad smärta och livskvalitet vis 18 månaders uppföljning vid behandling av knäartros.
Vid injektion av PRP var läkningen bättre och uthållig. I denna studie kunde de ej se att ledbrosket ökade.
Denna dubbelblinda kliniska undersökningen visade att PRP hade överlägset bäst kortsiktigt resultat på artros av nivå 1-3.
PRP var mer effektiv och effekten av PRP är bättre ju tidigare behandlingen börjar. Grad 1 och 2 bör ej vänta med att få behandling.
En ökad funktionell status på mellanlång sikt. De tittade ej långsiktigt utan föreslår fler långsiktiga studier för att se dessa effekter. (Detta är ett problem med många PRP studier, de bedöms för kostsamt att göra långsiktiga uppföljningar. Det minskar det vetenskapliga värdet men är ur kostnadssynpunkt förståeligt.)
PRP injektioner verkar snabba på och förbättra läkningen vid brosk och benskador.
PRP reducerade signifikant smärta och förbättrade livskvaliteten när det fanns en mild artros. MRT visade ingen signifikant ökning av ledbrosket.
Målet med denna systematiska genomgång var att gå igenom de nivå 1 och nivå 2 studier som finns för PRP i förhållande till knäartros. De ser att det finns The purpose of this systematic review was to synthesize the available
PRP injektion var mer effektivt än placebo (här såg man nästan ingen effekt alls). Signifikanta effekter sågs vid PRP men effekten minskade efter 6 månader. (Kan vara lämpligt att få fler injektioner för att bibehålla resultatet.) Studien avslutades och fortsatte ej att följa upp efter 6 månader, vilket är synd.
Här såg de inte stora skillnader mellan HA och PRP. Det var skillnader till PRPs fördel men det var för liten statistisk skillnad. Andra patient rapporterade faktorer var i favör för PRP.
En behandlingscykel med 3 injektioner där det var 1 månad mellan dessa. Det var en signifikant minskning av smärta och en ökad funktion efter 12 månader. Då gavs 3 nya injektioner vilket ytterligare en ökad effekt efter 18 månader.
Grad 1 och grad 2 knäartros testades. 3 injektioner med 1 vecka mellan injektionerna. Slutsatsen var att PRP verkar vara en bra behandling för att behandla tidig artros.
Hör jämfördes PRP med HA (hyaluronsyra) i knäleden hos harar. PRP visade sig vara bättre än HA på att skapa en förutsättning för att återskapa ledbrosket.
Här användes en kombination av PRP och HA, vilket ej tidigare gjorts. Signifikant minskning av smärta och en ökning av funktionen. Nackdelen är att vi ej har någon grupp att jämföra resultatet med.
Det verkar som om att smärtan och knäfunktionen blev bättre om PRP tillsattes vid artroskopi än om det endast utfördes artroskopi.
En injektion av PRP minskade ledsmärtan mer och även på lång sikt. De dagliga aktiviteterna ökade och livskvalitén ökade i jämförelse med en kortisoninjektion.
Flera injektioner förbättrade resultatet för grad 1-3 men gav inget resultat på svårt artros.
Jämförde PRP med HA samt placebo. PRP förbättrade smärtan och funktionen mer än HA samt placebo.
PRP injektioner gav signifikanta resultat på knäartros i upp till 12 månader efter en injektion.
Bättre resultat i PRP gruppen jämfört med HA.
PRP injektion kan ha större effekt på smärta och funktion än HA samt placebo 1 år efter injektionen.
Målet var att utreda om PRP var säkert och effektivt av en US Food and Drug Administration (FDA) kontrollerad studie. PRP ansågs som säkert och visar mätbara fördelar på smärta och ökar funktionen. Inga negativa effekter rapporterades. 78% hade förbättrats i förhållande till startpunkten medan i placebogruppen var det endast 7%.
PRP injektion för Plantar Fasciitis - hälsporre
Injektion med PRP är en effektiv metod för kronisk plantar fasciit - hälsporre när den jämfördes med kortisoninjektion och effekten var långvarig.
Målet med denna studie var att utvärdera säkerheten och preliminära resultat för PRP injektion för att behandla kronisk plantar fasciit - hälsporre. Deras slutsats var att PRP injektion är en säker metod och att den har potentialen att minska smärtan.
Här jämfördes stötvågsbehandling med PRP och med det som kallades konventionell behandling. I alla grupper gjordes konventionell behandling. Både PRP och stötvågsbehandling var mer effektivt i jämförelse med endast konventionell behandling. För PRP gruppen såg man dock den största reduktionen av senans tjocklek, vilket föreslår att det har blivit en bättre läkning med PRP.
PRP behandling var mer effektiv och höll längre än kortisoninjektion för kronisk och motståndskraftig plantar fasciit
Deras studie konfirmerar resultatet av PRP injektion vid plantar fasciit som ett attraktivt alternativ för behandling.
Resultatet och konklusionen är att PRP var den bästa metoden för att lindra smärta vid 3 månaders uppföljningen. Network meta-analys visade att PRP hade den högsta sannolikheten att vara den bästa behandlingen efter 3 månader. Stötvågsbehandling och PRP gav samma förbättring vid 6 månader och kortisoninjektion var något sämre.
PRP är lika effektivt som kortisoninjektion vid 3 och 6 månader. PRP behandlingen effekt minska dock ej med tiden, vilket kortisoninjektionen gjorde. Vid 12 månader var PRP signifikant effektivare än kortison.
Deras resultat var att PRP verkar vara mer effektiv än kortisoninjektion när de tittade på smärta och funktion.
Målet var att utreda om 1 injektion av PRP gav funktionella förbättringar. Patienterna var kroniska där andra behandlingar hade misslyckats. Resultatet var att 80.3% av patienterna hade ett förbättrat fot funktions index. De anser att PRP behandling är en effektiv metod för att behandla plantar fasciit, där konservativ behandling har misslyckats.
PRP injektioner är associerat med minskad smärta och ökad funktionell status vid 3 månaders uppföljning i jämförelse med kortisoninjektion. De rekommenderar större studier som är randomiserade för att utröna de långsiktiga effekterna.
De anser att det finns bevis men att de är begränsade men att PRP är bättre än kortisoninjektion för den långsiktiga prognosen. Även de efterlyser fler större studier.
PRP är en effektiv behandling och bättre än kortisoninjektioner och att effekten var bra sett över tiden. Vid 12 månader är effekten bättre än andra metoder.
Kortisoninjektion var signifikant bättre kortsiktigt. PRP var långsiktigt signifikant bättre än kortisoninjektion. Här hittade de ej att kortisoninjektionens effekt försvann över tiden, vilket är tvärtemot andra studier. De resonerar att det mest troligen har att göra med det naturliga läkningsförloppet.
PRP injektion i skelett
I denna artikel visar Mikel Sanchez i en randomiserad kontrollerad studie att PRP fungerar mycket bra i grad 1 och grad 2 men även i måttlig grad 3 ledartros. Däremot ej effektiv i grad 4.
Dessa resultat ger oss användbar information om den kliniska effekt som injektion i benet med PRP hos patienter med grav knäartros ger.
En kombination av injektion i leden samt i benet med PRP. Vid 2 månaders uppföljning var det ingen skillnad. Däremot var det stor skillnad vid 6 och 12 månader.
Denna artikel beskriver en teknik där PRP injiceras i benet vid allvarlig höftartros.
Artroskopisk behandling av osteonekros (benvävsdöd) för lårbenets huvud är både genomförbar samt ger signifikanta fördelar.
PRP behandling för ryggraden
The Effect of Intradiscal Platelet-Rich Plasma Injection for Management of Discogenic Lower Back Pain: A Meta-Analysis ( Chang och Park 2021)
Injektion av PRP är en effektiv metod för att minska smärta och öka funktionen av problem som orsakas av disken. Den smärtlindrande effekten tar 2-6 månader för att märkas efter injektionen. Den första månaden märker man ingen effekt utan det är en långsiktig effekt.
Visade att patienter med kronisk ländryggssmärta fick signifikant minskad smärta när den mättes med VAS (Visuell Analog Skala). De injicerade både i disken och i ryggradslederna.
Injektion med PRP visade sig vara både en säker och effektiv teknik för injektion av ryggradslederna vid 3 månaders uppföljningen.
En kritisk sammanställning som visar att tekniken med PRP är lovande och att det är en säker teknik. Det som brister är antalet dubbelblinda randomiserade studier. (Så är det med mycket forskning). Och de rekommenderar större studier för att bekräfta de positiva resultatet av injektion i diskarna i ryggen med PRP.
De demonstrerar att intradiskala injektioner med PRP var säkert och att inga negativa effekter observerades vid uppföljningen. De rekommenderar också fortsatta större randomiserade kontrollerade studier för att bekräfta resultatet.
Visar att det statistiskt och kliniskt var en signifikant förbättring vad det gäller smärta och funktion vid 5-9 års uppföljningen efter injektionen.
PRP terapi för Achilles tendinopati (senskada, tendinit, tendinos)
PRP injektion gav ett bra resultat på kliniska senproblem. Bra resultat både vid 2- samt 6 månaders uppföljningen. De som hade långvariga problem hade en långsammare återhämtning än de som hade haft problem under kortare period. Vilket inte låter konstigt.
Studien visade att det var positiva effekter och att överlag så klarade sig patienterna bättre efter en PRP injektion. Och resultatet stod sig vid medel och i det långa perspektivet. 8,4% hade ett otillfredsställande resultat vid 6 månader och fick då en ny PRP injektion (i artikeln framgår det inte vad resultatet för dessa 8,4% sedan blev).
En artikel som generellt tittar på olika senskador gör en s.k. sammanställning av vetenskapliga artiklar och försöker dra en slutsats.. Här konkluderar de att knäsenan (hopparknä) verkar svara bra på PRP injektion.Men för hälsenan kan de ej dra någon slutsats. Lateral epikondylit (tennisarm) visade på förbättring i de flesta hög-nivå studierna. För rotatorkuffen kunde de ej dra några definitiva slutsatser. (Problemen med PRP studier är överlag att det finns för få dubbelblint randomiserade studier. Mest troligen beror det på de kostnader som sådana studier medför. Det är ingen som kan patentera PRP, vilket medför att kostnaden för studien drabbar de som utför den med fördelarna kan dras av alla, även om de själva ej betalar något för studien. Där ser vi att läkemedelsbolagen har en fördel då de kan patentera sin molekyl som sedan alla måste betala för att använda. Då kan de förhoppningsvis få tillbaka de pengar de har lagt på alla kliniska och praktiska studier.)
Denna studie visade att de ej såg någon statistisk effekt för hälsenan vid PRP injektion vid hälseneruptur. Risken för ruptur (att hälsenan gick av) minskade dock statiskt för PRP gruppen. (I studien användes 10 ggr koncentration vilket i senare studier har visat sig vara för högt när det gäller senor. Det kan vara en förklaring till att resultatet uteblev.)
PRP injektion tillsammans med excentrisk träning visade sig vara bättre än endast excentrisk träning för att reducera smärta. Aktivitetsnivån ökade och senans tjocklek minskade mer än om det endast var excentrisk träning. HVI (innebär kortison, saltlösning och lokalbedövning) och verkade vara bättre i det kortsiktiga perspektivet än jämfört med PRP. (Kortison generellt skall vi dock försöka vara restriktiva med och PRP har ej de biverkningar som kortison har.) Det gör att PRP bör vara ett bättre alternativ. Excentrisk träning är bra och nödvändigt vid behandling av hälsenan.
En framåtskådande studie med patienter som har kroniska problem med sin akillessena (hälsena). De tror att en kombination med PRP och excentrisk träning kan vara en lösning för dessa kroniska problem.
PRP injektion för tennisarm och golfarmbåge (lateral epikondylit och medial epikondylit)
Denna studie jämförde 3 injektioner med PRP (ACP är ett alternativt namn) med 12 st laserbehandlingar. Nackdelen med denna studie är att det ej finns en kontrollgrupp så vi kan se hur skillnaden är mot den naturliga läkningen. Båda grupperna visade på effekter vid behandlingen.
Jämförelse av kortisoninjektion och PRP där PRP är överlägsen både vad det gäller funktion och smärta.
Denna uppföljning visar att det fortsatt efter 2 år är en fördel med PRP injektion i jämförelse med kortison när det gäller tennisarmbåge.
Vid 12 veckors uppföljning såg de ingen skillnad i studien. Däremot på 24 veckors uppföljningen var den fördelar för PRP gruppen jämfört med den aktiva kontrollgruppen. Vid 24 veckor var 83,9% förbättrade i PRP gruppen medan 68,3% i den aktiva gruppen. (Vi har spontanläkning, vilket är helt fantastiskt och innebär att vi läker över tiden. Det gör att det alltid är svårt vid studier att veta vad som beror på självläkning respektive behandlingen. Normalt sett blir det sämre resultat med tiden då vi har en stark tendens att självläka. Här ser vi att PRP gruppen är signifikant bättre.)
Här jämfördes 1 st injektion av PPP (låg halt av trombocyter) med 1 st Bupivakain injektion (Marcain har Bupivakan som aktiv beståndsdel vilket är ett långtidsverkande lokalbedövningsmedel) på resistenta tennisarmbågar/tennisarm. Vid en månaders uppföljning var det en fördel för lokalbedövningen medan det vid 3 månader var en fördel för PRP. PRP är inte för kortsiktiga resultat utan för långsiktiga resultat.
Det var liknande resultat med PRP injektion och kirurgi. Då borde det naturliga valet vara PRP och inte kirurgi.
PRP verkade underlätta den biologiska läkningen, medans kortisoninjektionen gav en kortsiktig positiv effekt med sedan orsakade kortisonet att senan degenererade (bröts ner).
Patienter med kronisk tennisarmbåge rapporterade in signifikanta minskningar av smärta och en ökning av funktionen såväl som en ökad livskvalitet vid 6 månaders uppföljning. Alla grupper fick sjukgymnastik under tiden. Det jämfördes mellan 1, 2 eller 3 injektioner. Slutsatsen var att det kan räcka med 1 st injektion.
Här jämfördes PRP med en kortisoninjektion. Resultatet är som väntat. Kortison är bättre i det kortsiktiga perspektivet medan PRP i det långsiktiga. PRP förbättrar senans läkning medan kortisonet bryter ner senan, vilket ej är bra på långsikt.
Deras slutsats är att PRP har en viktig och effektiv roll vid behandlingen av tennisarmbåge (lateral epikondylit)
Åter en jämförelse mellan PRP och kortisoninjektioner där resultatet är som tidigare. Kortsiktigt bättre resultat med kortison men PRP har bättre långsiktigt resultat.
Här såg de likvärdiga resultat mellan kortisoninjektion vid 1-2 månaders (kortsiktigt) uppföljning medan PRP har betydligt bättre långsiktiga resultat (över 2 år).
PRP injektion för muskelskador
Genom att lokalt injicera PRP i det skadade området så såg de en snabbare återhämtningstid efter en muskelbristning. Placeboinjektion hade ingen effekt.
Ultraljudsguidad injektion av PRP hade en signifikant förbättring av smärta, fysisk återhämtning och snabbare regenerering av vävnad än endast konventionell behandling vid muskelskador hos professionella atleter. Båda grupper fick konventionell behandling. PRP gruppen blev bra efter 10 dagar +/- 1,2 dagar. Gruppen med endast konventionell behandling blev bra på 22 dagar +/- 1,5 dagar. Vi ser här alltså en signifikant skillnad i resultat. Mer än halva tiden i förkortad återhämtning.
PRP för behandling av en delvis brusten tricepssena. 5 veckor efter skadan fick patienten 1 st PRP injektion.
PRP gruppen visade signifikant mer minskad smärta än den traditionella behandlingsgruppen.
En ultraljudsguidad PRP injektion visade sig vara säker och visade på ett positivt resultat för majoriteten av deltagarna.
Återgången efter skada var för PRP gruppen 26,7 dagar +/- 7,0 dagar. För kontrollgruppen var samma siffra 42,5 dagar +/- 20,6 dagar, betydligt längre och betydligt osäkrare resultat. Genom hela studien hade också PRP gruppen betydligt lägra smärtnivåer. Skillnaden mellan grupperna var att den ena gruppen fick PRP injektion och konventionell behandling medan kontrollgruppen endast hade konventionell behandling. Så PRP kan signifikant skynda på läkningen .
De konstaterar att PRP injektioner har förmågan att snabbare läka en skada än vad de såg i kontrollgruppen.
PRP Grundforskning (ej klar)
Platelet-released growth factors enhance the secretion of hyaluronic acid and induce hepatocyte growth factor production by synovial fibroblasts from arthritic patients (Anitua 2007)
Basic Science: Molecular and Biological Aspects of Platelet-Rich Plasma Therapies
Platelet-Rich Plasma Differs According to Preparation Method and Human Variability (Mazzocca 2012)
The Positive Effects of Different Platelet-Rich Plasma Methods on Human Muscle, Bone, and Tendon Cells (Mazzocca 2012)
The Anti-inflammatory and Matrix Restorative Mechanisms of Platelet-Rich
Plasma in Osteoarthritis (Sundman 2013)
The Effect of Platelet-Rich Plasma Formulations and Blood Products on Human Synoviocytes (Braun 2014)
.
Stimulation of the Superficial Zone Protein and Lubrication in the Articular Cartilage by Human Platelet-Rich Plasma (Sakata 2015)
Platelet-rich plasma in orthopedics: State of the Art (Enneper 2016)
PRP injektion för Rotatorkuffen (ej klar)
-
(Wang et al 2019)
Författarna konkluderar att vid artroskopisk reparation av partiella rotatorkuffskador så är injektion med PRP säker och effektiv som signifikant kan förbättra resultatet.
Jämförde olika behandlingar. PRP visade sig dock på lång sikt vara signifikant överlägsen de andra metoder som undersöktes i studien.
The effect of subacromial injections of autologous conditioned plasma versus cortisone for the treatment of symptomatic partial rotator cuff tears
PRP injektion för höftleden - artros i höftleden (ej klar)
Platelet-Rich Plasma Augmentation of Arthroscopic Hip Surgery for Femoroacetabular Impingement: A Prospective Study With 24-Month Follow-Up
Ultrasound-Guided Injection of Platelet-Rich Plasma and Hyaluronic Acid, Separately and in Combination, for Hip Osteoarthritis
PRP injektion för hopparknä (ej klar)
Platelet-rich plasma as a treatment for chronic patellar tendinopathy: comparison of a single versus two consecutive injections
Clinical Applications of Platelet-Rich Plasma in Patellar Tendinopathy
Platelet-rich plasma injections for the treatment of refractory Achilles tendinopathy: results at 4 years
Are Multiple Platelet-Rich Plasma Injections Useful for Treatment of Chronic Patellar Tendinopathy in Athletes?
PRP injektion för Frusen skuldra
En jämförelse mellan PRP och Prokain (lokalbedövningsmedel som kemiskt härleds ur kokain). Båda grupper fick stretching och övningar. PRP hade en större och mer långvarig effekt. Synd att de inte har en kontrollgrupp som inte får någon injektion alls. Då hade det gått att jämföra med det naturliga tillfrisknandet.
De anser att PRP kan vara ett bra alternativ. Hyaluronsyra och kortisoninjektion är vanligt förekommande substanser att injicera men har sidoeffekter. Sjukgymnastik har inte visat vara sig effektivare än andra behandlingar. Finns studier som visar att sjukgymnastik är bättre och studier som visar ett de ej ser någon effekt med sjukgymnastik. Patientens problem minskade direkt efter både den första och andra injektionen. De rekommenderar PRP då de ej har sett några biverkningar. (Alltid svårt att dra slutsatser från en patient.)
Fredrik Jensen
Legitimerad naprapat i Lund